Our Blog

0
vissza

Leírás

RBM FELÜLET HŰTÉS-FŰTÉSI RENDSZEREK

Falfűtés és falhűtés rendszer

Sokan nem is hallottak még erről a módszerről, hiszen valóban egy forradalmian új technológiáról van szó. A falhűtési rendszer beépítése során egy kis átmérőjű, műanyag csövet szerelünk a falba, a vakolat alá, amelyben hideg és meleg vizet egyaránt lehet áramoltatni. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy ez a rendszer a hűtés mellett fűtésre is kiválóan alkalmas, így ezzel egyszerre kiválthatod a fűtési és a hűtési berendezéseket is.
Hűtési és fűtési szempontból is rengeteg előnye van a használatának; nézzük meg először, miért is kedvező a falhűtés használata! A hagyományos klímával szemben a falhűtő rendszer nem generál légáramlatot, ezzel kiküszöbölhető gyakorlatilag minden klímával kapcsolatos probléma: a száraz levegő, a légzőszervi megbetegedések, az ízületi fájdalmak, a torok- és fejfájás, a fáradékonyság és a legionella baktérium megtelepedése is, amely belélegezve súlyos fertőzéseket okozhat. Nem fújja rád a hideg levegőt, nem zúg, nem veri fel a port; észre sem lehet venni, csupán a kellemes hőmérsékletet fogod érezni. Mivel a rendszer alapvetően kis hőkapacitással rendelkezik, szinte azonnal képes követni a beállított hőmérsékleti változásokat, így otthonod percek alatt lehűl. A helyiségeket pedig egymástól függetlenül is tudod szabályozni, akár manuálisan, akár előre beprogramozva.

A falhűtési rendszer falfűtésre is kiválóan alkalmas

Mivel a csőrendszer nagy felületen helyezkedik el, elég körülbelül 45 °C-os vizet áramoltatni benne, ami rendkívül energiatakarékos megoldás. A cső kis átmérője miatt pedig olyan kevés vizet használ fel (kb. 70%-kal kevesebbet, mint a radiátorok esetében), hogy percek alatt felfűti a helyiségeket, és a költségek is alacsonyak maradnak. A nagy felület előnye továbbá, hogy egyenletes lesz a hőmérséklet a szoba minden pontján, így a komfortérzeted is jelentősen nőni fog. Esztétikai szempontból sem utolsó; mivel az egész rendszer a falban helyezkedik el, nem kell többé kerülgetned a konvektort és a bútoraidnak is több hely marad.
A falfűtő/hűtő rendszereket bárhová be lehet szerelni: lakásokba, családi házakba, irodákba, ipari létesítményekbe, stb. A munkálatok pedig minimális kosszal járnak, ugyanis a fűtőpanel rendszer semmilyen vakolást nem igényel.

A falfűtés-falhűtés előnyei:

 • A gyors felfűtési idő miatt rendkívül jól szabályozható a helyiségek hőmérséklete
 • A falakban található csőrendszer (felfűtött állapotban) hőmérő segítségével könnyen megtalálható, ezért nem kell félni a képek, polcok felrakásától
 • A nagy felület hősugárzása miatt egyenletes a meleg a helyiségek minden pontján
 • A külső falakra szerelt fűtési rendszer további előnye, hogy megszünteti a külső felek hideg sugárzását
 • További előnye a falfűtésnek, hogy a nyári melegben hűteni is lehet a rendszerrel, azáltal, hogy hideg vizet keringetünk a rendszerben
 • Amennyiben a rendelkezésre álló falfelületek kevésnek bizonyulnak, lehetőség van mennyezetfűtésre is.
 • A vakolatba keverhető speciális folyadék segítségével a vakolat hőleadó képessége jobb lesz
 • A falfűtési rendszernél minimális a légmozgás
 • Energia takarékos, mivel a rendszer hőmérséklete maximum 45-47 °C
 • Nincs szükség speciális vakolatra

A falfűtés rendszer szabályozásánál nagyon fontos, hogy a felületfűtések köreinek végződései hidraulikailag kiegyenlíthetőek legyenek, valamint fontos, hogy ezeket a köröket termosztátokról lehessen vezérelni, ennek köszönhetően ugyanis az összes helyiség szabályozhatóvá válik.

Falhűtés alkalmazási területek:

A falfűtés, hűtés minden olyan helyiségben alkalmazható, ahol elegendő a fűthető falak felülete
Fontos, hogy a hálószobákban, gyerekszobákban sohasem használjunk kizárólag padló temperálást
Ezért a falfűtés egy kitűnő kiegészítése lehet a padlófűtésnek
A rendszer működőképes mind gáz, mind geotermikus energiával is

Miért használják egyre többen a padlófűtést?

Bár sokan a mai napig rendíthetetlenül kitartanak a hagyományos fűtési rendszerek használata mellett, a padlófűtést használók száma évről évre határozottan növekszik. Minek köszönhető ez a folyamatosan növekvő tendencia? Mint sokan mások, valószínűleg Te is úgy gondolod, hogy a padlófűtés csak a tehetős emberek kiváltsága, ezért meglehet, hogy egészen idáig nem is gondoltál még arra, hogy a saját fűtési rendszered lecseréld. De ha ennyire jó az a módszer, amit használsz, akkor mégis hogyan fordulhat elő, hogy télen minden hónapban szinte lesokkol az összeg, amit a csekken látsz? Miért kell egész télen azon agyalnod, hogy hogyan tudsz még többet megspórolni a fűtésen? Elárulom: a megoldás nem az, hogy pár fokkal még lentebb veszed a hőmérsékletet és szinte fázol a lakásban. Más rendszert kell használnod, olyat, aminek segítségével gazdaságosan érheted el a kívánt hőfokot. Mi legtöbbször a padlófűtést ajánljuk. Hogy miért?
Ahogy telnek az évek, egyre többen állnak át a hagyományos fűtésről a padlófűtésre és tapasztalataink szerint szinte kivétel nélkül elégedettek vele. Ennek az lehet az oka, hogy a padlófűtés a legtöbb számottevő dologban előnyösebb társainál.

Mik a padlófűtés előnyei?

Javítja a komfortérzeted – nincs többé fázó láb! 
Ugye, milyen jó lenne télen is mezítláb császkálni otthon?
A padlófűtés egyik nagy előnye, hogy mivel a csöveket a padló egész területére beépítjük, jóval nagyobb felületen sugárzik a meleg, mint például egy radiátoros vagy konvektoros fűtési rendszer esetén. Ennek segítségével a hőmérséklet egyenletessé válik, és a padlótól a mennyezet felé csökken, ami a hőérzeted szempontjából és élettani hatásait tekintve is előnyös. Nem fog többé fázni a lábad és a fejed is tiszta marad!

Rendkívül gazdaságos – búcsút inthetsz a magas fűtésszámlának!
A padlófűtés, a konvekciós fűtéssel ellentétben (például radiátoros, fan-coil fűtés), egy alacsony vízhőmérsékletű rendszer. Ez azt jelenti, hogy nem kell 70°C-on keringenie a víznek a csövekben, ugyanolyan meleg eléréséhez elég mindössze 35-42°C-os víz is. A csövek emellett olyan kis átmérőjűek, hogy a víz mennyisége is elenyésző más rendszerekhez képest. Már ezzel is sokat spórolhatsz, de még előnyösebb, hogy ha padlófűtést használsz, a szoba hőmérsékletét pár fokkal lentebb is állíthatod ugyanolyan hőérzet eléréséhez. 1°C hőmérsékletcsökkentés 5% energia-megtakarítással egyenlő, ami azt jelenti, hogy akár 10-15%-kal alacsonyabb lehet a fűtésszámlád!

Védi az egészséged – nincs többé por a levegőben!
Ugye mindennél fontosabb a Te és a családod egészsége? Padlófűtés használatával nincs többé keringő por a lakásban! A legtöbb hagyományos fűtőtest környéke sokkal melegebb, mint a helyiség többi pontja, ami azt eredményezi, hogy a por folyamatosan kering, nem tud leülni. Padlófűtés esetében azonban közel azonos hőmérséklet uralkodik mindenhol, így a por nem kering, hanem a padló felett pár cm-rel lebeg. Ez mindenki számára pozitív élettani hatásokkal jár, de a legnagyobb változást a porallergiások fogják észrevenni.

Esztétikus – a padlófűtés láthatatlan!
Végre nem rontja majd az összképet egy ronda radiátor vagy egy rozoga konvektor, sőt mi több, egy rakat hely felszabadul majd a lakásban. Oda tolhatod a bútoraidat, ahová tetszik! Nincs semmi cső, ami látszódna, a padlófűtésnek ugyanis 100%-osan rejtett kiépítése van!

További padlófűtés előnyök

Kombinálható
A padlófűtés más fűtési rendszerekkel is kombinálható, kiegészíthető. A legjobb, ha mennyezet- vagy falfűtéssel kombinálod, mivel ezek is ugyanazon az elven működnek.

Hűtésre is alkalmas
Bár általában nem szokták hűtésre használni a rendszert, alkalmas rá. Irodákba javasoljuk!

Bárhová beszerelhető
Legyen az ingatlan régi, új vagy felújításra váró, a padlófűtési rendszer bárhová könnyen beszerelhető, egyáltalán nem okoz gondot az utólagos beépítése! Főleg hidegburkolatú padlóra előnyös alkalmazni a könnyebb tisztíthatóság és a kopásállóság miatt, de ma már a melegburkolat is megállja a helyét (fa, vagy más természetes alapanyagú burkolat, legjobb esetben burkolólapok) a házak jobb hőszigetelése miatt.

Mennyezetfűtés és mennyezethűtés

Új lakásod van? Éppen felújítasz? Ilyen helyzetekben mindig érdemes átgondolnod, hogy milyen lehetőségeid vannak az otthonod korszerűsítésére, költséghatékonyabbá tételére. Az egyik legfontosabb tényező, ami télen-nyáron meghatározza a közérzetedet és persze a pénztárcád méretét, az a fűtési-hűtési rendszer. Télen minél gyorsabban és olcsóbban akarunk meleget, nyáron pedig pont fordítva, hidegebb levegőre vágyunk a lakásban. Mi elhoztuk neked a ma elérhető egyik legkorszerűbb megoldást, a mennyezetfűtést- és hűtést!

Miért előnyös a mennyezetfűtés és mennyezethűtés?

Rendkívül gazdaságos: energiatakarékos és költséghatékony.
Mivel a csövek nagy felületen helyezkednek el, fűtés esetén elég alacsony hőmérsékletű vizet áramoltatni bennük (35-42 °C), ezáltal sokkal gazdaságosabban üzemel, mint a hagyományos fűtési rendszerek. A cső kis átmérője miatt pedig nagyon kevés vizet használ fel, így a fűtés és a hűtés is alacsony költségekkel működtethető.

Gyors és hatásos.
Nagyon rövid a felfűtési és a hűtési ideje is, pár perc alatt reagál a szabályzásra. Ez szintén a nagy felületnek és a csövek kis átmérőjének köszönhető.

Komfortos megoldás.
Egyenletes hőelosztást biztosít, így a lakás minden pontján jól érezheted magad. Fűtés közben olyan érzetet ad, mintha a nap sütne rád.

Védi az egészséged.
A mennyezethűtés nem generál légáramlatot, ezáltal nem lesz száraz a levegő, elkerülhetők a légzőszervi megbetegedések, az ízületi fájdalmak, a torok- és fejfájás, a fáradékonyság és a legionella baktérium megtelepedése is, ami a hagyományos klímák esetében gyakori probléma.

További előnyök:

 • Észrevétlen. Nincs légáramlat, nincs hangja, nem csinál port a lakásban.
 • Az egyes helyiségek hőmérséklete külön-külön is szabályozható, amivel még több energiát megtakaríthatsz.
 • Nagyon könnyen beszerelhető.
 • Ideálisan alkalmazható fűtésre és hűtésre is.
 • Esztétikus. Szabadon bútorozhatod a helyiségeket, hiszen nem akadályozza a hőleadó felületet.
 • Kombinálható más fűtési rendszerekkel is.
 • Nincsenek magas kiépítési költségei.

Kiknek ajánljuk a mennyezetfűtő és mennyezethűtő rendszer használatát?

Mennyezetei paneleink bárhová könnyen beszerelhetőek, legyen az új, régi vagy felújításra váró épület. Többféle beépítési módszer közül választjuk ki a számodra legideálisabbat:

 • Létezik nedves rendszerű mennyezetfűtés, melynek alkalmazása során egy sínt és egy csövet rakunk fel a falra, amit aztán csak le kell vakolni.
 • Választható a száraz rendszerű mennyezetfűtési módszer, melynél a csövet gipszkartonba helyezzük bele, ezáltal kapunk egy olyan kész felületet, amit már csak festeni kell.
 • Felszerelhető a mennyezetfűtés tetőterek ferdesíkjaira is.
 • Használható könnyű-szerkezetes építési technológiákhoz.

KÉPEK

TERVEZÉSI - SZERELÉSI SEGÉDLET