Our Blog

0

Napelemes- és napkollektoros rendszerek – A napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Ezeket a fotovoltaikus rendszereket gyakran tévesztik össze a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

NAPELEMES RENDSZEREK

Napfényből elektromos áram

A napelem kétféle félvezetőből áll. A Napból érkező fotonok, mint apró részecskék a napelem anyagába hatolva a töltéseket szétválasztják, az anyagból kiütött elektronok pedig elektromos áramként hasznosíthatók. A napelem anyaga kristályos szerkezetű, amely egyenletes belső térelrendezést mutat. Jellemzően szilícium alapanyagot használnak a gyártáshoz, ami bonyolult technológiai láncolatok folyamata végén válik használható végtermékké.

A kristályos napelemek monokristályos vagy polikristályos napelemek lehetnek. A monokristályos napelemek előállítása költségesebb, hatásfokuk azonban közel 10 %-kal magasabb. A polikristályos napelemeknél valamivel egyszerűbb, így olcsóbb előállítási technológia áll rendelkezésre. Hatásfokuk közel megegyező az egykristályos napelemekével, bár felületük valamivel nagyobb az egyazon teljesítményre vetítve.

A gyártók a napelemek árát a teljesítményre vonatkoztatva adják meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vásárló számára mindegy, milyen technológiával készült napelemet vásárol meg. A napelemek jellemzésére használt mértékegység a “kiloWatt pick” – kWp. Ez standard mérési körülmények között (1000 W/m² besugárzott energia és 25°C panelhőmérséklet) a maximális leadott teljesítménye egy napelemes panelnek vagy erőműnek. Ezredrésze a “Watt pick” – Wp.

Villamos hálózatra kapcsolt napelemek

A napelemek által előállított villamosenergia felhasználása történhet azonnal is, ha állandó fogyasztókat üzemeltetünk. Amennyiben a fogyasztás időszaka nem esik egybe a napsütéses időszakkal, vagy kevesebb a felhasználási igény az előállított energiánál, akkor a közcélú hálózatra is visszatermelhetjük az energiát.

Mindkét említett esetben olyan energiaátalakító eszköz (inverter) rendszerbe állítása szükséges, amely a hálózattal való együttműködésre képes, így hasonló minőségű villamos áramot szolgáltat, mint a vezetékes ellátást biztosító közszolgáltató. Az inverter hálózatra csatlakoztatásához a szolgáltató engedélye szükséges. A csatlakoztatás után a termelt elektromos energiát a közösségi hálózatra feltápláljuk, majd amikor fogyasztunk, visszavesszük. Azaz energiatárolási célra nem akkumulátorokat, hanem a nyilvános hálózatot használjuk fel.

Elhelyezés, helyigény, karbantartás

A napelem fényt alakít elektromos árammá. Fontos a megfelelő elhelyezés, de az építési adottságok miatt csak ritkán telepítünk pontosan déli tájolású, 38 fokos hajlásszögű tetőre napelemet. Az általános, ma megszokott polikristályos és monokristályos napelem általában kb. 100 cm*160 cm-es méretű és 230 Wp körüli teljesítménnyel bír. Egy átlagos családi ház 10-15 táblás, 2300-3500 W-os rendszert igényel, ami 16-25 m2 területet kíván. Az egy körön lévő napelemeket azonos tájolásban és hajlásszögben kell elhelyezni. Ettől eltérni csak több körös, vagy egy második inverterrel célszerű. A 3kW-os inverterek között már léteznek több körösek, így akár az sem okozhat gondot, hogy a rendszer fele pl. déli tájolású, a másik fele keleti, vagy nyugati oldalra kerül.

A napelemeket nem árnyékolhatja semmi! Érdemes a paneleket tisztán tartani, mert a pormentes napelem több tíz kWh-val többet termel évente, mint amelyik elhanyagolt. A porosodás 25 fokos hajlásszög alatt jelenthet problémát, mert az alatt már nehezen képes öntisztulni a tábla. Fontos szempont, hogy az invertert olyan helyre telepítsük, ahol akár naponta, de legalább hetente látjuk. Legalább egy pillantást vessünk rá és érzékeljük, hogy működik. A működési állapotra, esetleges hibákra a ledek villogása messziről felhívja a figyelmünket. Egyéb teendő nincs, az odafigyelésen kívül, külön karbantartást nem igényel a rendszer.

Ha a tetőn nincs elég hely

Az esztétikus elhelyezés a tetők tagoltsága, ablakok, kémények és meglévő napkollektorok miatt nem mindig lehetséges. Ilyen esetben telepíthetjük a napelemeket szaletlire, gépkocsibeállóra, bármilyen kerti építményre, vagy földre épített konzolra. Ezek nagy előnye, hogy optimálisan tájolhatók és akár a hajlásszög is változtatható. Változtatható hajlásszög esetén 20 %-os, napkövető alépítménnyel akár 30 %-os többletet is termelhetünk, ez utóbbinak azonban jelentős részét felemészti annak működtetése. Amennyiben éppen tetőfedésen gondolkodik, érdemes átgondolni a napelemek tetőfedő anyagként való alkalmazását is.

Miért érdemes visszatápláló rendszerben gondolkodni?

 • A naperőmű környezetszennyezés nélkül állítja elő az elektromos energiát.
 • Egy átlagos, 2-3kW-os rendszerrel évi 2-3 tonna szén-dioxiddal kerül kevesebb a légkörbe.
 • A napelem egész évben, tehát télen is termeli az áramot.
 • Nincs szükség akkumulátorokra.
 • Nincs több fizetni való villanyszámla és az áramdíjemelés sem érinti többé!
 • Villanyautó vásárlása esetén Ön ingyen közlekedhet.
 • Egyszerűen telepíthető, nem kell átalakítani a ház elektromos hálózatát.
 • Hosszú az élettartama, amit 25-30 éves garanciákkal igazolnak.
 • Ön egyszeri befektetéssel fedezni tudja legalább 30 év energiaszükségletét.
 • A napelemes rendszer nem igényel karbantartást, mert nem tartalmaz mozgó alkatrészeket.
 • Innovatív megoldás, így nagyban növeli az ingatlan értékét és csökkenti rezsiköltségét, ami eladásnál is komoly előnyt jelenthet.
 • Kiváló ajándék lehet, amivel havi szinten támogathatja hozzátartozói jövőjét.
 • Ez egy hosszútávra tervezhető beruházás, de mindenképp kifizetődő. Gyakorlatilag a villanyszámla azonnal 0-Ft és az utóbbi években tapasztalható napelem árcsökkenéseknek köszönhetően a megtérülési idő lecsökkent. Az áram előállítása egyre nagyobb arányban megújulóból történik, ami drasztikusan emeli az áramdíj költségeket, így sokkal nagyobb emelésekre számíthatunk, mint az elmúlt 10 évben. 2002-ben 22Ft + 12% Áfa volt az áramdíj. Még nem tudjuk, de azért sejtjük, hogy a villanyautózás térhódításának köszönhetően, jóval hamarabb megtérülhet egy ilyen beruházás.

Mire figyeljen, ha árajánlatot kap?

 • A “csomagból” sok kereskedő és kivitelező kifelejti az AC oldali túlfeszültség levezetőket.
 • A DC oldali levezetőt bizonyos szolgáltatók nem is kérik, ezért rendszerint ez is kimarad a csomagárból. Ezt javasoljuk minden esetben beépíttetni, mivel ez védi meg a napelemeinket és az inverterünket a túlfeszültség végzetes hatásaitól.
 • Válasszon minőségi napelemet! Nagy különbségek vannak az árban, de a teljesítményben is. A garanciát sem mindegy, hogy ki, és milyen háttérrel rendelkező cég adja.
 • Magyarországon egy 1000 Wp-es napelemes rendszer 1150-1300 kWh energiát termel évente, 1500 kWh-hoz közelítő teljesítmény például Spanyolország déli részén reális.
 • Különösen figyelni kell a tartószerkezetre! Sokat lehet spórolni azon, ha rozsdamentes anyagok helyett horganyzott csavarokat, tartókat, profilokat használnak fel. Különben ezek élettartama jóval kevesebb lesz, mint a napelemeké. A korróziós folyamatok miatt károsodhat a napelem és a tetőfedő anyag. Kérjünk minden esetben anyagában rozsdamentes tartószerkezetet!
 • A kábel megfelelő keresztmetszete is rendkívül fontos. Egy alulméretezett vezeték teljesítménycsökkenést, szélsőséges esetben akár tüzet is okozhat.
 • Végezetül, ha minden beépítendő anyag jó minőségű – és tartalmazza is az ajánlat, amire valóban szükség van -, akkor sem mindegy, hogy ki és milyen minőségben telepíti a rendszert. Egy ekkora beruházásnál nem feltétlenül a legolcsóbb vállalkozót kell megtalálni. Inkább azt mérlegeljük, hogy kire bízzuk szívesen az adott esetben többmilliós rendszer szakszerű kiépítését. Ne feledje, hogy legalább 30 évre tervez!

NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK

A Nap nem küld számlát!

A napelemek elektromos áramot, a napkollektoros rendszerek hőt állítanak elő, függetlenül az energiaárak alakulásától. A napkollektoros rendszerek magas havi számla nélkül szállítják az Otthona számára szükséges energiát. Mindig felmerül a kérdés, hogyan fogunk a jövőben energiához jutni? Egy biztos, a termikus szolárrendszerek az első lépések egyikét jelenthetik a gáztól, vagy a kőolajtól való függetlenné váláshoz.

Szolár folyadék helyett – Tiszta víz!

A Paradigma napkollektorai szolár-folyadékként tiszta vizet használnak, ami szükségtelenné teszi a veszteséget okozó hőcserélőt a szolár- és a fűtési rendszer között. Ennek a megoldásnak köszönhetően gyorsan és egyszerűen csatlakoztathatók minden meglévő fűtési rendszerhez, gyakran a már meglévő tárolót sem kell lecserélni, és a rendszer is könnyen bővíthető a későbbiekben.

Egyedülálló megoldás a napkollektoros rendszerek között: az AquaSystem rendszereknél elhagyott glikol-víz keverék elhagyhatóvá teszi a veszteséget okozó szétválasztást a napkollektoros és a fűtési rendszer között.

Az AQUA PLASMA napkollektor

Az AQUA PLASMA vákuumcsöves napkollektor a piacon kapható legmagasabb hozammal, a legmagasabb rendszerhőmérséklet mellett dolgozó kollektor. Ideális akár szolár fűtésre, akár egyszerű használati melegvíz termelésre. A kiemelkedően magas értékeket az Európa szerte egységes “Solar Keymark” eljárás során a TÜV Rheinland tanúsította. Ezek a kollektorok akkor is képesek jelentős mennyiségű energiát szállítani, amikor a legnagyobb szükség van rá: az átmeneti időszakokban, felhős égbolt mellett, így akár télen is.

WOLF NAPKOLLEKTOROK

TopSon és Comfort sorozat

 • kiemelkedő napenergia hasznosítás
 • mélyhúzott, időjárásálló alumínium tartótálca
 • 60 mm vastag kőzetgyapot hőszigetelés
 • az F3-1 típusoknál kiegészítő oldalsó hőszigetelés
 • szelektív bevonatú hőelnyelő felület, speciális hőfelvevő csővezeték kialakítás
 • (F3-1 esetén kígyóvonalas, a CFK-1-nél hárfás elrendezés)
 • egyenletes áramlás, optimális hőátadás
 • a kollektorok mozgáskiegyenlítő kompenzátorokkal kapcsolódnak egymáshoz
 • 3,2 mm vastag edzett, ütésálló, biztonsági üveg (a CFK-nál 3 mm-es)
 • egy darabból álló EPDM szigetelés az üveg és a tálca között
 • 5 db kollektorig egyoldali bekötés
 • komplett szerelési-telepítési készletek