Our Blog

0

Friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Korunk építési technológiái napról-napra fejlődnek. Legyen szó újépítésű, vagy felújított épületekről, az energiahatékonyság már a mindennapjaink részéve vált. Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, vagyis a szükséges frisslevegőről.

Az elmúlt évtizedekben az egyre növekvő hőszigetelő rendszer vastagságoknak, valamint a fokozott légzárású nyílászárók elterjedésének köszönhetően, a gépészet és a légtechnika szerepe sokszorosan felértékelődött. Az újépítésű ingatlanok esetében a jelenleg érvényben lévő építési- és hőtechnikai előírásokat figyelembe véve kijelenthető, hogy az épületgépészeten belül a hővisszanyerő szellőzés vált az egyik legfontosabb területté.

Egy hermetikusan elzárt helyiségben jóval hamarabb dúsul fel a CO2-, illetve nő a páratartalom, de érdemes idesorolni még az építőanyagokból, bútorokból kipárolgó vegyületeket, melyek hosszú távon akár egészségkárosodáshoz is vezethetnek. Természetesen a hagyományos ablaknyitásos módszerrel megszabadulhatunk az elhasznált belső levegőtől, de ebben az esetben máris felborul épületünk előzetesen kalkulált energiamérlege, nem kívánt többletköltségeket idézve elő. Erre a problémára nyújt megfelelő megoldást egy hővisszanyerős szellőztetési rendszer, mely minimális üzemeltetési költségek mellett képes a lakótérben kontrollált frisslevegő ellátást biztosítani. A szabályozott szellőztetésnek köszönhetően a fűtési számlák mérséklődnek, a huzathatások megszűnnek és a túlzott nyári napsugárzás által okozott fülledtség is enyhül.

Cégünk több olyan gyártó termékét is forgalmazza, melyek minőségi termékeikhez prémium szolgáltatásokat is biztosítanak. A tervezőkkel való kooperálástól, egészen a kivitelezők oktatásáig segítik szellőztetési rendszereik megvalósulását, továbbá gyors kiszolgálással, rövid szállítási határidővel és országos szervizhálózattal állnak megrendelőik rendelkezésére. A Helios több mint húsz éve így ismert a hazai épületgépészet világában.

Helios FlexPipe hővisszanyerős szellőztető

Ennek a rendszernek az előnyeit már a tervezési fázisban tapasztalni lehet az egyszerű nyomvonalterveknek köszönhetően. A csőrendszer födémbe helyezése további költségcsökkentést eredményez, illetve felújításoknál is kiválóan alkalmazható – segítségével a fűtési- és a hűtési rendszerhibák, aláméretezések, vagy akár a gombásodás és penészedés is utólagosan jól korrigálhatók.

Újépítésű ingatlanok esetén a mennyezeti sarkokban végigfutó gipszkartonos csőtakarás immáron a múlté. Nincs többé bonyolult beszabályozás, megközelíthetetlen porlerakódás. A rendszer tisztítása az elágazásmentes, csillagrendszerű csővezetésnek köszönhetően rendkívül egyszerűen megvalósítható. A hangcsillapított osztódobozok a központi gép minimális zaját, valamint a helyiségek közötti áthallást is megszüntetik, leszerelhető előlapja pedig szintén a rendszer tisztíthatóságát garantálja. A csővezetékek sima, antisztatikus, belső felületei higiéniai tanúsítással rendelkeznek és garantálják az egyenletes légáramlást, melyet a befúvási/elszívási pontokon elhelyezett tányérszelepek, illetve rácsok állításával finomszabályozhatunk.

A Helios KWL központi gép működési elve

A hajdani forgódobos berendezésekkel szemben ma már korszerű lemezes hőcserélőkkel biztosíthatjuk a hővisszanyerést, ezáltal kizárólag az elszívott levegőből visszanyert hőt juttatjuk vissza a belső terekbe (szag-, illatanyagokat, fölösleges nedvességet nem). A Helios KWL készülékei a legmodernebb EC motoros ventilátorokkal rendelkeznek, melynek köszönhetően halk, alacsony fogyasztású, valamint széles skálán testre szabható üzemeltetést biztosítanak. A berendezések segítségével minimális villamosenergia-felhasználásával a nap 24 órájában por- és pollenmentes frisslevegőt biztosíthatunk a család számára. Talajhőcserélő rendszerekkel további üzemeltetési költségeket spórolhatunk a téli időszakban, míg egy ilyen berendezés nyáron pedig előhűti a beszívott frisslevegőt.