KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

     


Mi is az a központi porszívó rendszer?

A központi porszívó rendszer három elemből épül fel: egy általában háztartási helyiségben elhelyezett központi porszívóból, az aljzatba süllyesztett csőhálózatból és a lakótérben található falicsatlakozókból. A takarítás egy könnyen kezelhető gégecsővel történik, amelyet a falicsatlakozóba kell csatlakoztatni. A beszívott por a csőrendszeren át a központi porszívó szűrőrendszerébe kerül. Itt a ciklonikus porleválasztás következtében a nagyobb porszemcsék a porgyűjtő tartályba kerülnek, míg az asztmatikus panaszokat okozó poratkák, mikroorganizmusok a gép közelében elhelyezett kifújó nyíláson keresztül a szabadba távoznak, tökéletes higiéniát biztosítva ezzel a lakótérben.

Mikor kell telepíteni a központi porszívó rendszert?

A központi porszívó rendszer alapszerelése az új ház építésekor (szerkezetkész állapotban) vagy a meglévő ház átalakításakor történik, mivel a csőrendszert az aljzatbetonba kell besüllyeszteni.

Hogyan kell használni a központi porszívót?

A takarítás a központi porszívóval ugyanúgy történik, mint a hagyományos porszívókkal. A különbség a következő: csak a falicsatlakozóba csatlakoztatott gégecsövet kell magunkkal vinni, tehát maga a munkafolyamat egyszerűbb, könnyebb és veszélytelenebb, mint a hagyományos porszívókkal.

Milyen felületeket lehet takarítani a központi porszívóval?

Bármilyen felületeket, hisz a rendszerekhez rengeteg féle takarítófej csatlakoztatható, amelyekkel alaposan tisztíthatók járófelületek a kőtől a fáig, bútor kárpitok, függönyök.

Eldugulhat-e a központi: porszívó csőrendszer?

Minimális a dugulásveszély a csőrendszerben, hisz a falicsatlakozó 90°-os könyökkel csatlakozik a csőhálózatra, amelyen keresztül csak kisméretű dolgok tudnak áthaladni. Ami itt átment az már biztosan tovább jut a csőhálózat 45°-os könyökein keresztül. Ezen túl a 30 mm átmérőjű gégecső még tovább szűkíti a beszívható nagyobb méretű dolgok körét, amelyek az esetleges dugulásveszélyt okozhatják.

Hova kerül a beszívott por?

A beszívott por a csőhálózaton keresztül eljut a háztartási helyiségbe, garázsba vagy akár erkélyen elhelyezett központi porszívó szűrőrendszerébe. Itt megszűrődik és a ciklonikus porleválasztás következtében a nagyobb részecskék leesnek a porgyűjtő tartályba, míg a kisebb részecskék, az asztmát okozó poratkák, mikroorganizmusok a szabadba távoznak. A lakótér levegője így egészséges marad és nincs szükség utólagos portörlésre sem.

Hol találhatók a falicsatlakozók?

 A falicsatlakozók a járószinttől kb. 30 cm-es magasságban vannak a falba süllyesztve. Többféle falicsatlakozóból is választhatunk, amelyeket ízlésesen tudunk az adott helyiség berendezéséhez illeszteni.

A ház mindegyik helyiségébe kell falicsatlakozót építeni?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy falicsatlakozóról kb. 35 m2-es felületet lehet kitakarítani. Az ajtók közelében elhelyezett falicsatlakozók számát azonban alapvetően a ház alapterülete, ill. a helyiségek elhelyezkedése határozza meg.

Hangos-e a berendezés működés közben?

A központi porszívó berendezés alapvetően nem hangos, hisz általában egy távolabbi helyiségbe van beépítve és a lakótérben csak a levegő áramlásának neszét lehet hallani.

Kaphatunk-e áramütést, ha véletlenül hozzáérünk a falicsatlakozó kábeléhez?

Nem kaphatunk áramütést, mivel a falicsatlakozóban található vezérlõhálózati kábel törpefeszültségû, azaz 12 Voltos, ami az emberre ártalmatlan.

Lehetséges-e központi porszívót telepíteni utólagosan, a már meglévő házakba is?

A központi porszívó rendszer csőhálózatát rendszerint aljzatba süllyesztve szerelik, tehát elsősorban épülő házakba (szerkezetkész állapot) és átalakítás alatt lévő házakba lehetséges telepíteni. Bizonyos esetekben azonban mód van arra is, hogy a csőhálózatot ne süllyesszük be, hanem falon kívül, akár álmennyezetbe vezessük el. Kérje szakembereink segítségét amennyiben bármilyen utólagos beszerelést szeretne!

Érdemes-e garzonokba, kis területű lakásokba központi porszívót telepíteni?

A központi porszívó használata kényelmes és egészséges otthont teremt mindenki számára. Ezért alkottak olyan berendezéseket is, amelyek a központi porszívók valamennyi tulajdonságával rendelkeznek, de minimális helyigénnyel beépíthetők. A méretükhöz képest nagy teljesítménnyel bíró központi porszívók minden igényre találnak megfelelő megoldást. Ha nem lehet süllyeszteni, egyes esetekben falon kívül is lehelyezhetőek; ha nem lehet közvetlenül külső falra tenni, akkor belső helyiségből is a szabadba vezethető a beszívott levegő.

Lehet-e folyadékot eltávolítani a központi porszívóval?

Igen, a speciális nedves felszívó tartály használatával, amely megakadályozza, hogy a folyadék a csőrendszerbe jusson. A tartályt a csőhálózat bármelyik falicsatlakozójára csatlakoztathatjuk.

Milyen időközönként kell karbantartani a központi porszívót?

A központi porszívó hosszú élettartamú, speciális szűrővel rendelkezik, amely egyszerűen kiemelhető és rendszeres tisztításra szorul, hogy a berendezés minden esetben hatékonyan működhessen. Ezen túl a berendezés karbantartást nem igényel. Normál körülmények között szűrőcserére 5-10 évenként van szükség, a motor szénkeféit 500 munkaóra után érdemes cseréltetni.

Ki telepít központi porszívó rendszereket?

A központi porszívó telepítésének nincsenek speciális igényei. Forduljon bizalommal villanyszerelőjéhez, fűtésszerelőjéhez vagy hívjon bennünket mindenfajta kötelezettség nélkül, hogy segítséget nyújthassunk.

Kell-e porzsákot használni a porgyűjtő tartályban?

A lakossági porszívók esetében a rendszereket úgy tervezik, hogy a porzsák használata nem kötelező, a porgyűjtő tartály ürítése könnyedén, higiénikusan megoldható. Természetesen lehetséges porzsákkal is használni a készülékeket.