AZ ÖKODESIGN-IRÁNYELVRŐL RÖVIDEN


Új követelmények a hőtermelők energiahatékonyságával szemben

Az Európai Unió előírja, hogy a fűtőberendezések és tárolók 2015. szeptember 26-ától megfeleljenek bizonyos energiahatékonysági előírásoknak. Továbbá a termékeket 70 kW teljesítményig és a kevesebb, mint 500 liter űrtartalmú tárolókat a fent megjelölt dátumtól energiahatékonysági címkével kell megjelölni.

Az új szabályozás jogi alapja az úgy nevezett Ökodesign-irányelv (ErP):

  • Az irányelv 2015 szeptemberétől szigorú követelményeket állít fel az olaj- és gázkazánok, hőszivattyúk, a kapcsolt energiatermelő egységek és a melegvíz- és szolártárolók energiahatékonyságával szemben.
  • Emellett 70 kW teljesítményig a termékeket és rendszereket ugyanolyan energiahatékonysági címkével kell majd ellátni, mint amilyeneket az elektromos készülékek (mosógépek, hűtőszekrények, centrifugák és televíziók) esetében már alkalmaznak.

A vonatkozó jogszabályokat az alábbiakban olvashatja:


ErP-irányelv? Az meg micsoda?

Az ErP az angol „Energy Related Products”, azaz energiával kapcsolatos termékek rövidítése.

Az irányelvet magyarul a környezetbarát tervezésről szóló irányelvként, vagy a német szaknyelvből átvéve rövidebben Ökodesign-irányelvként szokták említeni. A szabályozás az energiafelhasználás szempontjából jelentős termékek környezetbarát kialakítását és energiahatékonysági címkézési előírásait foglalja magába. – EU-szerte egységes formában. A megfelelő energiahatékonysággal rendelkező fordulatszám szabályozott szivattyúkra 2015. augusztus 1-jétől, a fűtésre és melegvíz-előállításra szolgáló termékekre 2015. szeptember 26-ától érvényes.

Miért jött létre a szabályozás?

Az intézkedés oka a klímaváltozás elleni globális küzdelem és a CO2-kibocsátás csökkentésének igénye.

A résztvevők már az 1997-es kiotói éghajlatváltozási világkonferencián bejelentették szándékukat, hogy az iparilag fejlett országok üvegházhatást okozó gázkibocsátását átlagosan 5,2%-kal csökkentik 1990-hez képest. Vállalták, hogy ezt az első, 2008-2012 kötelezettségvállalási időszakban elérik. A 2012-es qatari klíma-csúcstalálkozó delegáltjai megállapodtak, hogy a Kiotói Protokollt 2020-ig kiterjesztik.

Az európai országok vezető szerepet játszanak a klímaváltozási célok elérésében, ezért az Európai Bizottság komplex intézkedéscsomagot terjesztett elő 2007 januárjában. Ez konkrét célokat tűzött ki az üveghatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében támogatva a megújuló energiákat és az energiamegtakarítást. Mindössze két hónappal később a 27 állam- és kormányfő kötelező formában lefektette az Európai Tanács 20-20-20 célokként ismert energia- és klímapolitikai céljait.

Mit tartalmaz a Környezetbarát tervezés irányelve?

A Környezetbarát tervezés irányelve az energiával kapcsolatos termékek (ErP) környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények európai szabályozási keretét alkotja.

Ezen intézkedés következtében a fosszilis energiát használó bojlerek, a legfeljebb 400 kW leadott teljesítményű hőszivattyúk, a legfeljebb 50 kW leadott elektromos teljesítményű kombinált hő- és energiaegységek és a legfeljebb 2000 literes használati melegvíz és puffer tartályok 2015. szeptember 26-tól csak abban az esetben értékesíthetők Európában, ha megfelelnek az irányelvek hatékonyságra, hangerő-szintre (beleértve a hőszivattyúk kültéri egységeit) és a tartályok hőszigetelésére vonatkozó előírásainak.

Milyen termékekre vonatkozik a szabályozás?

A teljesítményétől függően több készülékre is vonatkozik az irányelv.

A szabályozás a 400 kW–nál nem nagyobb teljesítményű kazánokat, hőszivattyúkat, kombinált hő- és áramtermelőket illetve a 2000 liternél nem nagyobb űrtartalmú használati melegvíz- és puffertárolókat érinti.

A hagyományos gázkészülékek közül a zárt égésterű készülékek illetve a 10 kW teljesítménytől nagyobb kéményes fűtő és a 30 kW teljesítménynél nagyobb kéményes kombi készülékek 2015.09.26-tól nem hozhatók kereskedelmi forgalomba.

Buderus termékek/rendszerek hatékonyságszámító programja:
https://www.erp-calculator.com/buderus/hu/


Vaillant termékek/rendszerek hatékonyságszámító programja:
http://www.vaillant.hu/szakemberek/erp/index.hu_hu.html